Werkwijze

Hoe gaat dat dan, Massagetherapie?

De consulten vinden plaats bij mij in de praktijkruimte of bij de eigenaar aan huis. Dit kan zowel afhankelijk zijn van de situatie, als de voorkeur van de eigenaar.

 

Eerste consult
Voor de eerste afspraak dient een intake formulier ingevuld te worden, je ontvangt deze per mail. Ik vraag je deze zo uitgebreid mogelijk in te vullen. Dit is om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van je vraag, de gezondheid van de hond, achtergrond informatie van de leefsituatie en het eventuele probleem en gedrag.

Indien het medisch dossier nodig is zou ik die ook graag ontvangen.
Ook vraag ik, indien mogelijk, van tevoren een filmpje te maken van hoe de hond beweegt.

 

In sommige gevallen mag de hond niet gemasseerd worden en moet er eerst met de behandelend dierenarts of specialist overlegd worden.

 

Meestal beginnen we met een vraag gesprek. Hierin kunnen nog aanvullingen op het ingevulde intakeformulier worden gedaan die belangrijk zijn.
Daarna gaan we naar buiten voor een inspectie in stand en observatie in beweging*.
Op basis van de gevonden aandachtspunten gaan we de hond palperen op aandachtsplekken (o.a. warm/kou, spierspanning). De geconstateerde aandachtspunten zijn de basis voor de behandeling en het advies.

 

*Dit is indien de hond dit toelaat. Bij specifieke gedrags- of lichamelijke problemen is dit soms niet mogelijk of alleen mogelijk in creatieve vorm. Ik werk met wat de hond toelaat en aankan. Hierbij let ik op de communicatie signalen van de hond en blijf ik binnen de grens van de hond.
Vaak word gedacht dat als de hond van knuffelen houdt, deze massage ook erg fijn vind. Toch is dit vaak wennen voor de hond omdat het een andere manier van aanraken is. Hier moeten ze nog aan wennen, de hond kan het dus erg spannend vinden. Ook ben ik vreemd voor de hond.

 

Indien de hond aanraking goed toelaat kan de eerste massage gegeven worden**

 

**Bij lichamelijke problemen of gedragsproblemen kun je niet altijd meteen gaan masseren. Vaak moet worden gewerkt met het opbouwen van aanrakingen in combinatie met spel, hersenwerk en neuswerk. Naast de massagebehandeling kijk ik ook gericht mee met het bewegingspatroon van de hond en kan ik je ook bewegings- en balansoefeningen mee geven. Alles gaat in communicatie met de hond.
Dit geldt ook voor een ontspanningsmassage.

 

Aan het einde van het consult krijg je een advies mee gericht op jullie vraag. Het is mogelijk om dit uitgebreid uitgewerkt te krijgen in een verslag.

 

Nazorg
Soms kan er wat in beweging gezet worden in het lichaam. Houd er rekening mee dat de hond bijvoorbeeld juist rustiger kan zijn, drukker of misschien wat maagdarm klachten kan krijgen. Ik houd dan ook na het consult contact hoe het gaat. Indien er vragen zijn kun je contact met mij opnemen.

 

Vervolg consult
Afhankelijk van de vraag zijn er meestal minimaal 3-5 sessies nodig, vooral voor een lichamelijk of gedrags-gerelateerde vraag. Soms kan dit meer zijn afhankelijk van hoe het gaat en wat je wilt bereiken. Daarna kan het nodig zijn regelmatig terug te komen voor een onderhoudsmassage. Dit is nader af te stemmen.

Indien nodig en ik er zelf niet uitkom, of als er een probleem speelt buiten mijn kennis, zal ik doorverwijzen of samen werken met andere specialisten zoals dierenartsen, fysiotherapeuten, osteopaten etc.

 

N.B. Hondenmassage is geen vervanging voor behandeling van dierenarts of medisch specialist. Ik stel dan ook geen diagnose.