Artrose

Artrose, osteoartrose, artritis; allemaal synoniemen voor dezelfde aandoening. Artrose is een ontstekingsziekte die niet meer over gaat maar juist in de loop van de tijd verergert. Artrose is er in verschillende gradaties, sommige honden hebben veel artrose en weinig last van pijn en een andere hond heeft maar een klein beetje artrose en voelt veel pijn. De dierenarts kan voor jouw hond een diagnose stellen.

 

Wat we wel weten is dat hoe veel of weinig artrose uw hond heeft, hij elke dag met pijn rondloopt. Gelukkig is daar iets aan te doen! Start daarom vandaag nog met behandelen, zo kunnen  we samen veel pijn en verergering voorkomen. Jij wilt toch ook dat uw hond pijnvrij door het leven gaat?

 

Wat gebeurt er in het gewricht bij artrose?
De ontsteking die ontstaat bij artrose beschadigd het gewricht. Het lichaam wil de beschadiging herstellen, hierbij wordt extra weefsel aangemaakt. Dit is wat op bijvoorbeeld een röntgenfoto te zien is. Bij dit herstel wordt weer een ontsteking geactiveerd. Daardoor blijf je altijd in een vicieuze cirkel waardoor artrose altijd verergert. Het gewricht raakt dus beschadigd en dat doet pijn. Hoe langer de hond pijn ervaart, hoe gevoeliger het zenuwstelsel wordt voor pijn, hoe meer andere klachten de hond krijgt.
Wat er gebeurd is dat de hond het gewricht of de ledenmaat met pijn probeert te ontlasten waardoor overcompensatie in andere delen van het lichaam ontstaat. Deze delen van het lichaam worden uiteindelijk weer overbelast. Deze spieren worden meer gebruikt, worden groter maar ook meer gespannen of stijver als ze continu gevraagd worden actief te zijn. Dit zorgt op zijn beurt weer dat de spiermassa afneemt van de delen van het lichaam die ontzien worden.

 

Wat je als eigenaar bij je hond vaak merkt is:
– Dat je hond stijver beweegt
– Moeilijk op staat, vooral ’s morgens
– Minder zin heeft om te wandelen of sneller moe wordt
– Zich anders gedraagt. Je hond is wat nukkiger of kan fel reageren bij het aanraken van een bepaalde plek.

 

Het lastige is dat artrose op en af gaat. De ene dag zal de hond zich beter voelen als de andere dag. Belangrijk is dat jij als eigenaar goed leert kijken naar je hond, subtiele signalen leert herkennen en hierop in speelt en omstandigheden aanpast aan wat de hond op dat moment aangeeft en aankan. Ik kan jou daarbij helpen!

Vaak zijn er namelijk subtiele signalen die gemist worden, gewoonweg omdat je niet weet waar je dan op moet letten, dus mocht je signalen bij je hond gemist hebben, voel je dan niet schuldig, je kon het niet weten en het is juist heel goed dat je hier nu bent en iets voor jouw lieverd wilt doen!

 

Hoe ontstaat artrose dan?
Een vraag die vaak gesteld wordt, hoe komt mijn hond dan aan artrose??
Soms is deze vraag simpelweg niet te beantwoorden en weten we niet wat de exacte oorzaak is. Wel is bekend dat er verschillende factoren mee kunnen spelen bij het ontwikkelen van artrose.

 

Risico factoren bij het ontstaan van artrose:
Genetische aanleg: Sommige hondenrassen lopen een groter risico dan andere.
Grootte en lichaamsgewicht van de hond: Grote hondenrassen en dieren met overgewicht lopen meer risico doordat ze de gewrichten extra belasten. Ook speelt bij overgewicht mee dat vet sneller ontstekingsreacties in het lichaam veroorzaakt.
– Lichaamsbouw: Het lichaamsgewicht hoort gelijkmatig over het gewricht verdeeld te zijn. Bij sommige honden is die verdeling door hun bouw ongelijk wat zorgt voor extra druk op bepaalde gewrichten.
– Letsel: Letsel als een botbreuk of na een operatie kan zorgen dat er een abnormale spanning in het gewricht veroorzaakt word. Bij operatie of letsel aan botten reageert het lichaam van nature om nieuw bot(weefsel) aan te maken. Hierdoor ontstaat artrose of littekenweefsel die voor spanning kan zorgen.
– Gewrichtsslijtage: Overmatig rennen en springen kan voor een langere periode voor spanning van spieren en gewrichten zorgen en kan voor slijtage zorgen. Denk bijvoorbeeld aan sporthonden maar ook de huishond die op en af van de bank springt.

 

Artrose komt vaak bij middelbare of oudere honden voor, maar zeker ook bij jonge dieren!

 

Waarom zou je jouw hond door mij laten masseren of het zelf willen leren?
Hierbij is het belangrijk dat er een groot verschil is tussen aaien en masseren. Aaien doe je meestal even snel, masseren is iets wat je bewust doet. Je voelt het weefsel onder je handen en zet dit in beweging. Dit in beweging zetten kan ook averechts werken als je dit op een verkeerde manier doet. Ook is het belangrijk om te kijken naar wat je hond aangeeft met die subtiele signalen waar ik het eerder over had. Het mooie is dat als je masseert op de juiste manier en naar je hond leert luisteren, je een band en extra vertrouwen opbouwt met je hond. Hij leert zelf aangeven wat hij nodig heeft. Je kunt hierdoor meer bereiken. Ik als massagetherapeut kan vaak dan ook net dat stukje extra bereiken door dieper te kunnen werken. We doen het daarom samen! Ik heb jou hierbij dus ook hard nodig 😊

 

Waar kan ik jullie nog meer bij helpen?
– Uiteraard massage! 😉
– Leren signalen van je hond te lezen
– Geven van bewegingsadviezen
– Bewegingsoefeningen ter versoepeling of versterking van spieren
– Overleg en samenwerking met specialisten over medicatie, voeding en behandeling
– Samen ontspannen en op een leuke manier lekker in je vel voelen. Als jij minder stress en zorgen hebt over de pijn van je hond voel jij je ook beter (of boek je liever een massage voor jezelf? Klik dan hier)

 

Als paraveterinair artroseconsulent en massagetherapeut wil ik graag mijn krachten bundelen en combineer ik mijn kennis en kunde om jouw dier met artrose te begeleiden. Ik kan overleggen met de behandelend arts indien nodig. Naast de pijnstilling en suppletie kan ik ook meehelpen in het advies over het aanpassen van beweging en voeding. Ik kan jouw behandeling aanvullen om te helpen de spanning van de spieren te verminderen en actief bezig gaan met het lichaam anders te belasten, en dat is nu juist zo belangrijk voor een langer leven zonder pijn en meer bewegingsvrijheid.

 


Ben je enthousiast geworden en wil jij je hond direct helpen om zich nog 
(letterlijk) lekkerder in zijn vel te voelen? Neem dan meteen contact op via het contactformulier.