Onderprikkeling en Overprikkeling

Burn-out of Bore-out?
Moet ik meer, minder of wat anders doen?

Overprikkeling betekent dat de hond te veel prikkels krijgt of te veel van dezelfde prikkels krijgt. Dit kan zowel fysiek als mentaal als beide zijn. Onderprikkeling betekent dat de hond juist te weinig mentale en/of fysieke prikkels krijgt en juist verveeld kan zijn (bij mensen wordt vaak ook wel gesproken over een burn-out bij overprikkeling en een bore-out bij onderprikkeling). Belangrijk is om het dagelijks leven van je hond zo in te richten dat er een goede balans is tussen onder- en overprikkeling. Hierbij spelen de natuurlijke basisbehoefte van je hond een grote rol. 

 

De gedragingen die uit onderprikkeling en overprikkeling ontstaan lijken echter veel op elkaar. Wat je bijvoorbeeld kunt zien aan je hond is:
– Sloopgedrag
– Niet luisteren
– Uitvallen aan de lijn
– Druk en hyperactief gedrag
– Hyperalertheid op geluiden en omgevingsprikkels
– Te veel of te weinig slapen
– Lichamelijke klachten als uiting van stress
– Bijtgedrag

 

Vaak is er een onderliggende oorzaak van de gedragingen en spelen meerdere factoren hierin een rol. Daarom is een multimodale aanpak belangrijk bij het voorkomen van onder- en overprikkeling. 

Vaak word simpel gedacht dat als een hond zo druk is juist meer moet bewegen, echter kan dit vaak tot meer overprikkeling lijden. Verminderen van prikkels wordt dan vaak als oplossing gezien maar is vaak ook weer niet de bedoeling. Het gaat er om hoe deze prikkels aangeboden worden. Belangrijk is om hierin een goede balans te krijgen tussen de mentale en fysieke uitdaging die je hond nodig heeft.

Met massagetherapie kijken we daarom naar het gehele plaatje. Ik vul de massage bijvoorbeeld aan met lichamelijke en mentale oefeningen en kijk hoe jij dit samen met je hond kunt doen voor een goede samenwerking en ontspanning, maar ook hoe je hond zichzelf kan uitdagen.